Pizza Roti Tawar

ā€‹

Kira2 begitu step by step nya, semoga kebayang yaa…

Setelah  di isi filling/topping (topping nya terserah ajaa, bisa tuna, sosis, ayam suwir atau jagung manis); dipanggang sebentar saja supaya keju nya meleleh, aku pakai easy melt. Panggang suhu 170-180C selama 5-8 menit

Selamat mencoba ya

ā€‹
Ig @mahakicakes

Advertisements

Egg Tart

ā€‹

Resep Egg Tart 

Original recipe Just Try and Taste, modified by myself

Bahan kulit :

250gr terigu

150gr margarin (menurutku agak kebanyakan yah, too oily, next dikurangin aja jqdi 140gr)

1 butir telur, kocok lepas

Bahan filling :

4 kuning telur

200ml SKM 

180gr air

15 gr maizena

Panggang suhu 150C selama 50 menit.

Notes :

* menurutku margarin pada kulit pie dikurangi saja jadi 140gr

* 200ml SKM buat aku kemanisan, jadi yang aku lakukan barusan adalah , 200gr SKM + air, tambahkan hingga total menjadi 500ml, lalu yg dipakai dari campuran tsb hanya 380 ml.

Setelah itu baru dicampur dengan kuning telur dan maizena, jangan lupa di saring biar filling nya muluss.

* pie shell aku blind bake dulu 15 menit, lalu baru diisi dengan filling
* setelah diiai filling, aku panggang lagi selama 30 menit dgn suhu 150C, ternyata kelamaan, sehingga filling nya banyak yang menguap. Next time, baking time nya musti dikurangin lagi.
Semoga bermanfaat yah teman, japri aja kalau ada pertanyaan šŸ™‚

Happy baking all!!

Choux Pastry with cheese custard aka Kue Sus Vla keju

Sudah beberapa kali bikin kulit sus pakai resep ini alhamdulillah berhasil, mekar menul menul hehehw. Kali ini diisi dengan vla keju yg dicampur dengan whipped cream, hasilnya jadi light n cheesy … sukaa deh sama rasanya

Berikut resep kulit sus (diadaptasi dari dapur milis bunda) :

130 gr terigu cakra/segitiga

100 gr margarin / butter (Aku pakai margarin blueband, kadang2 pakai royal palmia yg butterblend)

1/2 sdt garam

250 ml air
Resep vla keju : (saya bikin setengah resep), diadaptasi dari Kitchen Conundrum Thomas Joseph

4 kuning telur

1/4 cup maizena

1/2 cup gula (saya kurangi krn terlalu manis)

2 cup milk

2 tbs butter

1 tsp vanilla extract

2 tbs butter

30 gr keju cheddar

** setelah custard matang, campur dgn 50-100ml whipped cream (cream yg sudah dikocok kaku), aduk rata ** Happy baking !

Tips :

* untuk vla, tambahkan lagi takaran maizena nya, krn menurutku hasil akhir custard masih kurang “thick”

ā€‹

Can we freeze cupcakes ?….Yes, definitely !

I’ve had the above question for quiet sometime…and I decided to do some research.

Well, this is my first research actually, and these cupcakes turned out amazing. There’s no change at all in terms of flavor.

I’ve read thru google that most bakery freeze their cupcakes, well it’s easy for them since they must have a huge walk-in freezer. Unlike small home-baker who has tiny refrigerator (am I talking ’bout myself? – LOL)

Anyway, you can see below how I stored the cupcake in the freezer, as well as their look after being taken out of the freezer.

image

The cupcake surface was a bit sticky, cover it with your favourite frosting and you’re good to go.

Thaw them in room temperature for 1-2 hours, depends on where you live.

I baked these cupcakes using Elise’s Best Chocolate Cupcake Ever….you can find it in her youtube. I’m telling you, it is soo good. I drizzled the cupcake using my caramel sauce. You can see in my next post.

Happy baking guys šŸ™‚

Cupcake liners peel away from cake : problem solved !!

image

This problem comes to me soo often. I google and found so many answers from cake central, baking sos, etc…tried to follow everyone’s suggestion…and still…the mystery remains…aarrggh

Lately i baked some cupcake, and no liners peel off!! Not even one. I’m not sure what i did right…but here are what iĀ  did :

1. The cupcake liners…different liner give different result. So you might wanna do trial & error

2. I have only 2 racks in my oven, i put the cupcake tray on the top rack

image

3. Use the silver cupcake pan, not the dark one since they capture heat quiet fast thus the cupcake bake faster — they look like they’re done but they actually need more time

image

4. Once the cupcake baked, switch off the oven, open the oven door and leave them as it is for another 2 minutes .
After 2 minutes, take out the cupcake one by one and put them on the cooling rack (with the pan still inside the oven). Then place the cooling rack somewhere with warm temperature, ex in the kitchen area (me : cooling rack on top of the oven)
I believe if the temperature dropped too much it will make the liners pull away

5. Follow the instruction carefully. If it says fill the batter 2/3 or 3/4 cup…strictly follow it. Cause the batter need to raise above the top liners to sort of ‘grab’ the edges and stick to it.

image

Hope that helps. Happy baking guys !!